Skip to main content

Витамин Д  може да бъде намерен в малки количества в няколко храни, включително и мазни риби: като херинга, скумрия, сардини и риба тон. За да бъде витамин Д по-достъпен, той се добавя към млечни продукти, сокове и зърнени храни. Но най-добрият прием на витамин Д, от който 80% до 90% остават в тялото – се получава чрез излагане на слънчева светлина. Витамин Д може да се направи и в лабораторията като лекарство.

 

Витамин Д се използва за профилактика и лечение на рахит. Ето защо витамин Д се използва за лечение на слаби кости (остеопороза), костна болка (остеомалация), загуба на костна маса при хора със заболяване наречено хиперпаратиреоидизъм, и на наследствено заболяване (остеогенезис имперфекта), при което костите са чупливи. Витамина се използва при костни фрактури за по-бързо калциране, за хора изложени на риск от остеопороза, както и предотвратяване на ниско ниво на калций и загуба на костна маса (бъбречна остеодистрофия), при хора с бъбречна недостатъчност.

 

Витамин Д се използва при проблеми на сърцето и кръвоносните съдове, включително високо кръвно налягане и висок холестерол. Поради това се използва за лечение на диабет, затлъстяване, мускулна слабост, множествена склероза, ревматоиден артрит, хронично обструктивно белодробно заболяване (COPD), астма, бронхит, предменструален синдром (PMS) и зъб и заболяване на венците.

Остави коментар