Skip to main content

Базирани на многобройни изследвания, екипът на д-р Клаус Уайт е доказал, че когато витамин Д се прилага при пациенти със сърдечна недостатъчност, той подобрява помпената способност на органите

 

Сряда, 6 Април 2016 (Ortobg.com) – Приемането на редовна доза витамин Д3 може да подобри сърдечната функция при пациенти със сърдечна недостатъчност.

“Тези открития могат да направят съществена разлика в лечението на пациенти със сърдечна недостатъчност”, заяви ръководителят на изследването д-р Клаус Уайт, от университета в Лийдс, Факултет по медицина. “Това е първото доказателство, че витамин Д3 може да подобри сърдечната функция на хора със сърдечна мускулна слабост -., Известни като сърдечна недостатъчност”

В проучването са включени повече от 160 пациента, които са имали пейсмейкъри и/или са плучавали лекарства за кръвното налягане, известни като АСЕ инхибитори или бета-блокери.

Участниците в изследването са приемали витамин Д или неактивни хапчета „плацебо” веднъж дневно в продължение на една година.

Изследователите обясняват, че са избягвали използването на добавки от калций-базирани витамин Д, защото калцият може да доведе до други проблеми на пациентите със сърдечна недостатъчност.

Сърдечната помпената функция се подобрява от 26% до 34% при пациенти, които са приемали витамин Д, докато при пациентите, които са приемали „плацебо” хапчетата не е отчетена промяна.

Проучването беше представено понеделник 4 Април 2016 по време на годишната среща на Американския колеж по кардиология в Чикаго.

Изследователите предполагат, че подобренията, които са забелязани при някои пациенти, които са приемали витамин Д може да намали нуждата им на имплантируеми кардиовертерни дефибрилатори (ICD). Това е устройство, което засича проблеми в сърдечния ритъм и предава шок за възстановяването му.

Сърдечна недостатъчност засяга около 23 милиона души по света, съобщиха авторите на изследването.

Остави коментар