Skip to main content

Правила за приготвянето на билките: как се правят  отвара, настойка, запарка или извлек

Маг. Фарм. Цонка Даскалова

 

Варете билките на тих огън.


Разликата между билковите отвари, настойки и запарки:

Запарките се правят, като без да се вари билката или билковата комбинация се залива с вряла вода и съдът се оставя похлупен. Така бавно и постепенно се извличат активните вещества. От тях зависи и колко време билките ще се оставят да киснат – обикновено от 20 до 30 минути. Половин час например е нужен за извличане на активните вещества от мечото грозде.

Билковите отвари се получават, като билката или билковата комбинация се сипва в определеното количество вряща вода, котлонът се намалява на най-ниската степен и варенето продължава под похлупак 5, 10 или 15 минути. Важно е да се спазва изискването билката да се вари на тих огън, в противен случай полезните вещества се разлагат и не могат да се извлекат пълноценно. В зависимост от предназначението отварата кисне поло­вин, един или два часа, но не повече от определеното време. Използват се стъклени, емай­лирани или съдове от алпака, но не и алуминиеви. Трябва да се следи емайлът да е здрав, без пукнатини и грапавини. След накисването отварата се прецежда и се слага в стъклена или пластмасова бутилка в хладилник. Не трябва да се държи на стайна температура, защо­то лесно ферментира, а и под въздействието на температурата пластмасата отделя токсини. Най-практично е отварата да се приготвя вечерно време, когато не се бърза за работа.

Билковата настойка пък е на спиртна основа – екстрактът се използва по-различен начин в зависимост от конкретния случай.

Сиропите, се приготвят от студен извлек, тъй като се използва сока от плодовете на билките. Като се правят комбинации от тях в зависимост от предназначе­нието им, се варят само 5 минути, колкото да се вакуумират, без да се използват стабилиза­тори и консерванти. Сиропите задължително трябва да се съхраняват в хладилник с отворе­на и само леко прихлупена капачка. Ако се лекува язва, слаба имунна система или безапетитие, билките трябва непременно да се пият преди ядене. При нарушена обмяна на веществата и наднормено тегло се препоръчва те да се приемат след храна. За диабетиците действието им е по-бързо и по-добро ако отварите и настойките се вземат на гладно.

За външна употреба се използват няколко продукта – лосиони, мехлеми и лапи в зависимост от случая – дали трябва да се лекува псориазис, екзема или нещо по-сложно, като рак на кожата, например. Получават се много добри резултати. Преди третиране кожата задължително трябва да се почисти. Това се прави и преди следващата употреба, за да не се наслоява препаратът.

Билкови чайове заедно с комбинациите на Маг. Фарм. Цонка Даскалова:

Предлаганите в аптеките билкови чайове с 2-3 съставки са безобидни, но когато в същото време се приемат и билки за лечение е добре съчетанието им да се прецени от фармацевт-фитотерапевт. Съвсем не е безопасно съчетаването с някои лекарства. Например за сърдечноболни не е добре да се пият заедно алое и дигоксин. Никой не отрича използва­нето на лекарствата заедно с билковата терапия, но винаги трябва да се консултираме да избегнем неблагоприятните комбинации.

Резултатът от лечението с билки трябва да се очаква след два месеца. През първия билките само се натрупват в организма и почват да действат от втория. За сметка на по-бавното си действие те изчистват целия организъм от токсини и шлака. Това проличава дори по тена на лицето, който става по-свеж и просветлен.

 

Грешки, които най-често допускаме, когато решим да се обърнем към билките

Основен пропуск е закъснението. Вместо да потърсят подходящо билколечение, подпомагащо основната терапия още в началото на заболяването си, много пациенти прибягват към билките, чак когато официалната медицина вдигне ръце и каже „ние сме до тук“.

Друга грешка е нетърпението. Често се случва пациенти да закупят пакети с билкови смеси и след използването им само няколко дни, да се откажат, защото ефектът не идва веднага. Не отчитат, че заболяванията са се развивали няколко години, преди да се проявят, и не може за ден-два да изчезнат.

Има и хора, на които ентусиазмът им стига до отнасянето на билките вкъщи. Оставят ги да отлежават на гардероба и след време ги изхвърлят.

Най-важното за успешното лечение е точното спазване на дозата и предписанията, постоянството и вярата, че те помагат. Винаги се препоеъчва на пациентите да спазват диетата, свързана със заболяването и да водят природосъобразен начин на живот, без стрес. При строга дисциплина от страна на пациента ,се получават удивителни резултати.

Преди години само лекари имаха право да издават рецепти за билколечение, които се изпълняваха в билковите аптеки. Лечителството беше строго забранено, лечителите се преследваха от властта и закона. След 1989 г. официалното отношение се промени, но в съзнанието на много хора изграденото през годините на социализма отрицателно отношение към билколечението се е запазило.

Билките не са бурени. Това са растения, които със своите химични свойства могат да бъдат мощни лекарства. Действат по-бавно, нямат странични действия, които да увреждат организма, както химията, с тях лечението е сигурно. Те са „доброто“ лекарство, но не са и безобидни и с тях не бива да се злоупотребява. Безобидни са само ментата, маточината и дървесният бъз.

Билките, които растат край пътя, са пълни с тежки метали. Много интересна обаче е къпината – тя може да расте до купища олово, но така силно го игнорира, че го няма нито в плода, нито в листата, нито в корена й. Скорушата пък изчиства организма от стронций.

Най-добре е да се използват растенията, събирани в чисти райони, които са със съответните сертификати. Маг. Фарм. Даскалова е изследвала над 400 билки, но използва само около 100 от тях. Преди да влязат в комбинациите, минават тест за радиоактивност в БАН.

 

НЯКОЛКО ЛЕСНИ РЕЦЕПТИ:

 

ТОНИЗИРАЩА РЕЦЕПТА ЗА ЛЕТНИТЕ ЖЕГИ
Вземете 1 чаена лъжичка гинго билоба и по една супена лъжица пача трева, маточина и мента. Сложете ги да се варят в 500 мл вода 10 минути. Отварата прецедете и пийте като топъл чай с мед и лимон.
Полезен и освежаващ в горещините е и чаят от шипки.

ЗА РАЗШИРЕНИ ВЕНИ
По една супена лъжица глог, невен и хвощ се сипват в 400 мл вряща вода и се варят 10 минути. Отварата кисне 30 мин, прецежда се и се изпива за деня. Пие се 2 месеца. Прави се компрес от невен и счукан на каша хвощ и лапи от кестени.

ЗА ЛЕНИВИ ЧЕРВА
По една супена лъжица живовляк, глухарче и лайка се сипват в 400 мл вряща вода и се варят 10 минути. Отварата кисне 30 мин. Изпива се вечер.

ЗА ОСТРИ И ХРОНИЧНИ РАЗСТРОЙСТВА
Смесват се по 50 гр. шипка, трънка, боровинка и скоруша. Две супени лъжици от тази смес се сипват в 800 мл вряща вода и се варят 15 минути. Отварата кисне 30 мин и се прецежда. Изпива се за деня.

ЗА ИМУННАТА СИСТЕМА
За засилване на имунната система се препоръчва салата и/или отвара от глухарче и коприва. Пие се сироп от боровинки, къпини, скоруша и др.

Остави коментар