Skip to main content

Какво представляват компресионните продукти и как действат?

Компресионните продукти помагат за облекчаване симптомите и забавяне на прогреса на варикозни вени и лимфен оток. Повишеното налягане, което упражняват върху крайниците води до подобряване циркулацията на кръв и лимфа, изчезване на дискомфорта и подобрява начина на живот.  Те са изработени от високотехнологичен еластичен материал. В спорта, тези продукти са предназначени да подобрят представянето на спортиста и да забързат възтановителният процес.

Лекарите най-често препоръчват, компресионните продукти да се носят през целия ден, за да има ефект в облекчаването на симптомте.

 

Какво представляват компресионните ръкави?

Компресионните ръкави са продукти, които най-често се ползват от хора с лимфен оток на ръката вследствие на премахване на подмишечните лимфни възли и за хора след кожна пластика на ръката. По-рядко при други заболявания. Те имат същата функция, като компресионните чорапи – да нормализират венозния и лимфния отток.

 

Кой клас чорапи или чорапогащи да изберем?

Антиварикозните (компресивните) чорапи и чорапогащи упражняват различно налягане върху крака. Обикновенно са най-високо налягане упражняват в долната част на крака – глезен и прасец, където отоците са най-силно изразени.

 

– Профилактични са всички видове с налягане до 18мм Hg стълб. Използват се от хора, нямащи проблеми с венозната система на крайниците, но упражняващи професии, които могат да доведат до възникване на проблеми с вените. (Хора прекарващи по-голяма част от ежедневието седнали, правостоящи и бременни.

 

– Първи лечебен клас – налягане 18-22 мм Hg стълб .Използват се от хора с леко изразени проблеми на венозната система.

ХНВ – Хронична Венозна Недостатъчност

–       Нулев стадий на ХВН – наблюдава се лек оток в края на деня, който сутрин изчезва

–       Първи стадий на ХВН – налице е т .нар. ретикуларна варикоза. Става дума за малки кожни капилярни разширения или т.нар. телеангиектазии. Характерни са и малки разширени вени до два милиметра

–       Втори стадий на ХВН – на разширените вени. При него няма съмнение, че човекът страда от хронична венозна недостатъчност. Съпроводен е с неприятното усещане за тежест в краката, нощни крампи и т.н.

 

– Втора лечебна степен – налягане 22-32 мм Hg стълб. Подходящи за силно изразен венозен проблем с наличие на оттоци в областта на глезена. Подходящи за линфен отток.

–       Трети стадий на ХВН – на отока. Освен наличието на разширените вени, краката отичат и то още през първите часове на деня

–       Четвърти стадий на ХВН – наблюдават се трофични промени – промяна в оцветката на кожата, липодерматосклероза, бяла атрофия на кожата;

–        Пети стадий на ХВН – налице са белези от заздравели рани

–       Лимфедем

 

– Трета лечебна степен 32-45 мм Hg. Изрезени линфен отток и варикозни (разширени) вени.

–        Шести стадий на ХВН – на постоянните язви.

–       Лимфедем

 

Как се подбира размер?

За да бъде коректно избран размера на чорапа или чорапогащника, обиколките на краката трябва да се вземат задължително сутрин, веднага след ставане (преди да са се появили оттоци) и по таблиците за размер на съответната фирма.

 

Как се слагат и носят компресионните продукти?

Винаги сутрин, веднага след ставане и се носят през целият ден. За чорапите с по-висока компресия (II, III клас) се препоръчват специални чорапчета или уред за обуване. Много е важно да се знае, че чорапите не се обуват чрез рязко дърпане и разтегляне, а чрез постепенно издърпване отдолу нагоре с латексова ръкавица и да не се оставят гънки по дължината на крака (защотото те действат като ластик и нарушават кръвотока).

 

Как да съхраним компресионните продукти максимално дълго?

– Прането е само ръчно и със сапун!
– Не се изцежда чрез центрофуга.
– Не се суши на пряка слънчева светлина или върху отоплително средство.
– Не се изтисква или тръска.
– Не се използвайте перилни препарати.

 

ВАЖНО

Ако имате съмнение за степента,която е подходяща за вас, нашият съвет е да вземете по-ниската степен на компресия и сутрин след като обуете чорапа да вземете размерите на най-тънката част на глезена и най-широката на прасеца. Вечерта преди да свалите чорапа измерете същите размери, ако има разлика в сантиметрите следователно компресията не е достатъчна и е необходимо вземането на артикул с по-висока компресия.

Остави коментар