Skip to main content

Бастуните, патериците и проходилките могат да подобрят начива Ви на живот чрез балансиране на стойката, да компенсират нестабилност или затруднения при предвижване в следствие на травма, както и хронично заболяване на ставния апарат.

Ако градираме помощните средства по степен на стабилност, бихме започнали с:

Бастун

Препоръчва се за хора с лека степен на нестабилност, които нямат нарушение на равновесието. Тук тежеста пада върху китката. Препоръчителна е покупката на бастуни с анатомична дръжка (това е дръжка, която следва естествената извивка на дланта). Допълнително за по-голям комфорт и стабилност е добре дръжката да бъде по-широка с набраздяване за пръстите в долната и част. При този тип ръкохватка, натоварването на ставите на дланта е по-ниско и е равномерно разпределено. При извита или права дръжка, натоварването на ставите на дланта е по-високо и неравномерно.

 

Триопорен и четириопорен бастун

Предимството на този тип бастуни са три-четирите крачета към основния бастун, които осигуряват допълнителна стабилност при хора с тремор (треперене на ръката) и инсулт.  Препоръчват се за ползване в домашни условия, тъй като, при неравности могат да подведат пациента.

 

Канадки

Канадките са за хора с понижени двигателни способности, без нарушена кординация на движението. При тях тежеста се разпределя между китката и лакътната става, което облекчава цялостното натоварване на ръката.

 

Патерици

При патериците тежестта се разпределя между раменна, лакътна и киткови стави. Те са подходящи за хора с нарушена двигателна активност на долните крайници (счупвания, операции, инсулти, рани и тн.)

 

Проходилки

На пазара се предлагат три вида проходилки.

–          Без колела. Те биват крачещи или стационарни. Подходящи са за хора с висока нестабилност и нарушение на равновесието.

  • Стационарна проходилка: При нея придвижването на пациента става чрез повдигане на проходилката и цялостното и преместване.
  • Крачеща проходилка: При нея има възможността рамената да се чупят и да се приплъзват в ограничено зиг-загово движение, което улеснява придвижването, защото не е нужно цялостното и повдигане. Тя е подходяща за трудноподвижни хора с намалена мускулна сила.

–          С колела. Тази проходилка има две малки малки колелца в предната и част, а задните крачета са с тапи. Това не намалява стабилността, а също така улеснява придвижването, особено в домашни условия с подови настилки. (килими, мокети и други неравности). Тя е подходяща за хора с намалена мускулна сила, без нарушена координация.

–          Двустепенна проходилка. Двете нива на дръжките на тази проходилка, позволяват при хора с проблеми в колянната и тазобедрената става (трудно ставане и изправяне от седнало положение) по-лесно да се обслужват.

Трите вида проходилки са сгъваеми за по лесно транспортиране и се регулират на височина. Качествените проходилки са с оптимално тегло от 2.2 килограма.

 

Ролатор

Ролаторът е вид проходилка за хора с леки двигателни проблеми. Тя позволява да се води активен начин на живот (пазаруване, разходка).

Какво имаме предвид?

–          тя е на четири колела, което облекчава предвижването

–          сгъваема

–          олекотена

–          регулация височината на ръкохватките

–          подвижна кошничка за пазаруване

–          двустранни сприрачки при движение

–          седалка с облегалка

–          стационарни спирачки (те се използват, когато пациента иска да използва проходилката като стол)

Как да правилно да подберем височината на помощните средства?

Когато човек застане мирно и се подпре на помощното средство, без да сгъва ръката в китката, височината на раменете трябва да бъде на едно и също ниво. Ако височината на помощното средство е по-ниска, гръбнака ще бъде извит към него. При по-висока височина, лакътят ще е сгънат, което води до по-ниска стабилност при ходене, натоварването на ставите по-високо и изкривяването на гръбнака ще бъде към противоположната срана, което може да обостри дископатии, дискови хернии и тн.

Друго важно нещо, което трябва да знаем при подбора е:

–          До колко килограма може да поеме помощното средство?

Пример: Дървените бастуни с права дръжка обикновенно са до 90 килограма тегло. Ако пациента е над тези килограми рискува бастуна да се счупи и да му причини травма.

–          Бастуните и канадките винаги трябва да бъдат от страна противоположна на болния крак. Те трябва да се движат паралелно с него и когато стъпвате напред със здравият си крак, трябва тежеста да пада на бастуна.

–          Използване на бастуни, патерици и канадки при качване по стълби трябва да бъдете изключително внимателни, защото ако имате травма е препоръчително първо да стъпвате със здравия крак. След това пристъпвайте с другия крак, като си помагате с помощното средство. При слизане по стъпала, първо преместете бастуна на по-долното стъпало, след това болният крак и накрая здравия, който ще понесе тежеста на тялото.

 

Продуктите, които ние предлагаме:

Патерици

Бастуни

Канадки 

Проходилки 

Ролатори 

Остави коментар